keskiviikko 13. elokuuta 2008

Lihasvoima sähköksi

Heti reissusuunnitelmien alettua päätin rakentaa pyörään dynamosta kännykkälaturin, lähinnä gps-paikannusta silmälläpitäen. Pyörässäni (tunturin T210) on vakiovarusteena etupyörässä napadynamo, joka antaa 2,4 watin tehon. Dynamo syöttää virtaa etuvalolle, mutta tarkoitus oli valjastaa se päivisin laturiksi. Nyt "hyvissä ajoin" sain homman myös toteutettua.

Viimetalven elektroniikan peruskurssin hatarien muistikuvien avulla sain muutamasta komponentista kyhättyä melko simppelin tasasuuntauspiirin, jolla dynamosta tuleva vaihtovirta saadaan muutettua tasavirraksi ja siten soveltumaan lataukseen. Ongelmia toki oli ja hermot olivat päivänmittaan joskus hieman kireällä. Tämäniltaisen puolentunnin testilenkin jälkeen kännykkä oli latautunut tyhjästä kolmeen tolppaan ja olo on näin illan päätteeksi melko tyytyväinen.

Muut ovat ilmeisesti jo ehtineet pakata sillävälin ku olen heiluttanut kolvia kädessä, joten taitaa oma urakka mennä yötöiksi. Pakkaamaan siis...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi kyllä tosta Laurista sanoa kuin että siinä on kyllä MacGyver paikallaan. Ei yksin idea, ei yksin toteutus, vaan ne yhdessä :) On se kone.